‘Herinnering aan Koningin Juliana vasthouden’

Persbericht d.d. 14 april 2008, door Ted van der Meer

Toen er twee jaar geleden een actie werd gehouden onder de bevolking van vooral Soest en Baarn was het motto: ‘Juliana was de koningin van het volk, laten we de herinnering vasthouden’.
Er was nog geen eurocent opgehaald, maar beeldhouwer Nieneke Lamme was al aan het werk gegaan. De wens was: een herkenbaar beeld van de vorstin die Nederland regeerde van 1948-1980.
Nieneke, een bekend kunstenaar in Baarn en omstreken, kon zich hier helemaal in vinden. ‘Juliana was van ons allemaal. Ik heb altijd een warm gevoel bij haar gehad. Omdat ze op onze moeders van vroeger leek waarschijnlijk..’
Hoewel er in de pers diverse ontwerpen besproken werden, was het van meet af aan duidelijk dat de ‘bronzen Juliana’ maar op één manier te zien zou zijn: zwaaiend met haar rechterhand en in haar linkerhand haar handtas. ‘Want zo herinneren de mensen zich Juliana van de defilé’s op paleis Soestdijk,’ aldus Nieneke.
Twee jaar later is het model af. Bij Bronsgieterij Stijlaart in Tiel wordt het afgegoten. De twee bronzen beeldjes van 55 cm hoog worden op een persconferentie geschonken aan de gemeenten Baarn en Soest. Door de lokale overheden is beloofd dat ze worden geplaatst op een locatie die voor iedereen toegankelijk is.