Over Nieneke

Nieneke Lamme

Op heel jonge leeftijd ging Nieneke lessen volgen bij Frater Beatus (Frans Nijs) die verbonden was aan het Seminarie op de oude Amersfoortseweg in Hilversum.

Tekenen, schilderen, en vooral model boetseren, het werd een passie die onder de leiding van deze geweldige frater tot een levens vervulling uitgroeide. Daarnaast werkte zij in pottenbakkerijen als ontwerpster en lange tijd bij de NOS bij de decorafdeling op het gipsatelier. Daar werden soms meer dan levensgrote beelden gemaakt, van diverse materialen. Ingewikkelde mallen werden er gemaakt om beelden te vermenigvuldigen, oude technieken toegepast om objecten te beschilderen. Het werken daar bleek een enorme leerschool.

In 1980 opende Nieneke haar eigen atelier in Baarn. Daar begon ze zelf les te geven in boetseren. Omdat er geen boeken bestonden die het massief opzetten van beelden beschreven heeft ze in samenwerking met uitgeverij Cantecleer (later Tirion) uiteindelijk acht boeken geschreven.

Boetseren kwam in de belangstelling en Teleac maakte in 2000 een serie uitzendingen met Nieneke, onder de naam Thuis Boetseren, waarin ze voordeed en uitlegde, hoe portret boetseren of model boetseren in zijn werk ging. De opnames vonden op een locatie in Eemnes plaats en werden in een serie van acht op Nederland 1 uitgezonden. Vele, vele herhalingen volgden. Het boek, dat erbij hoorde, met foto’s van de opnames schreef Nieneke ook zelf.

Nu, na 35 jaar lesgeven en beelden maken van klei heeft ze er nog steeds geen genoeg van.

Het bezig zijn met elkaar, de mensen de weg wijzen naar de verrukking om met klei bezig te zijn, dat oermateriaal, aarde, dat blijft haar grote liefde.